Luchtwasser rundvee

Een schonere lucht op uw rundveestal met een luchtwasser van Farm Air!

Meer weten?

Luchtwasser rundveestal

Boeren zorgen voor onze melk, kaas, vlees, eieren en heel veel andere producten waar wij dagelijks veel plezier van hebben. Maar bij het houden van dieren worden ook veel schadelijke gassen en stoffen uitgestoten. Boerderijen zijn belangrijk voor ons land, maar moeten ook meebewegen met de nieuwe regels omtrent een schoner milieu en een veilige omgeving om in te leven. Om de problemen van schadelijke emissies sterk te verminderen, is de luchtwasser ontwikkeld. Met een biologische of chemische luchtwasser wordt de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof vermindert, wat zorgt voor een schonere lucht in de veehouderij.

Wat is een luchtwasser?

Eenvoudig uitgelegd is een luchtwasser een groot filter dat in of achter een stal wordt geplaatst, en waardoor alle uitgaande stallucht wordt geventileerd. Het filter wordt continu besproeid met waswater. Als het waswater en de stallucht met elkaar in contact komen wordt ammoniak, geur en fijnstof uit de lucht gefilterd.

Zijn er luchtwassers voor rundveestallen?

Nee, ondanks dat de techniek beschikbaar is en er in het verleden zelfs ook luchtwassers op rundveestallen zijn geplaatst is er op dit moment geen luchtwassysteem opgenomen op de RAV-lijst voor deze diercategorie.

Verschil biologische en chemische luchtwassers

Er zijn biologische en chemische luchtwassers. Bij biologische systemen zetten micro-organismen de ammoniak om naar nitriet en nitraat. Bij chemische systemen wordt ammoniak omgezet met behulp van zwavelzuur wat aan het waswater wordt toegevoegd. Het grote verschil tussen beide luchtwassers is dat chemische apparaten met name de uitstoot van ammoniak vermindert, terwijl de biologische variant ook geur en fijnstof reduceert.

Luchtwasser biologisch

Biologische luchtwassystemen bestaan uit een kunststof filterpakket waarover continu water wordt gesproeid. In het filterpakket bevinden zich micro-organismen. Wanneer de ammoniak uit de stallucht is opgelost in het waswater, wordt het omgezet in ammonium. Dit ammonium wordt afgebroken door de micro-organismen en deze zetten het om in nitriet en vervolgens in nitraat. Het gevormde nitriet en nitraat wordt met het spuiwater afgevoerd, wat regelmatig moet gebeuren. Als de concentratie te hoog wordt, werken de micro-organismen namelijk niet meer. Het spuiwater kan gebruikt worden als meststof.

Luchtwasser chemisch

Bij een chemische luchtwasser stroomt er water, aangezuurd met zwavelzuur over het kunststof filterpakket. Het zure mengsel reageert vervolgens met ammoniak zodat er ammoniumsulfaat gevormd kan worden. Hiermee wordt ammoniak uit de lucht gehaald. Per kilogram ammoniak wat uit de stallucht wordt weggenomen, is ongeveer 1,5 liter zwavelzuur nodig. Ook het waswater met ammoniumsulfaat moet je spuien. Dit spuiwater kan worden gebruikt als minerale kunstmeststof voor stikstof en zwavel.

Neem contact op

Contact ▸

Waarom is een luchtwasser ideaal voor uw boerderij en het milieu?

Een luchtwasser is ideaal voor uw boerderij vanwege een aantal redenen.

 1. Boerderij-vriendelijk
  Een luchtwasser maakt het mogelijk met slechts één apparaat, tegen een relatief beperkte investering hoge emissiereducties te behalen.
  Door het plaatsen van een luchtwasser hoeven er geen aanpassingen te worden gedaan in de stal, zoals bijvoorbeeld roosters.
 2. Simpel onderhoud
  Een luchtwasser voor uw rundvee stal vraagt niet veel onderhoud. De luchtwasser wordt geheel automatisch aangestuurd. Met enige regelmaat dient u de luchtwasser op een aantal punten te controleren en eventuele vervuiling uit de filters verwijderen. Daarnaast zal uw luchtwasser leverancier halfjaarlijks de luchtwasser controleren en onderhouden. Zo blijft het apparaat betrouwbaar en functioneel voor een lange periode.
 3. Milieuvriendelijk
  Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat luchtwassers goed voor het milieu zijn door giftige stoffen uit de atmosfeer te verwijderen. In de toekomst zullen hogere reducties en ook het afvangen van andere (broeikas)gassen tot de mogelijkheden behoren, waar nu al proeven mee worden gedaan.

Waarom Farm Air de beste keuze is

Farm Air is dé specialist als het gaat om luchtwassers. Met een klein groepje specialisten richten wij ons volledig op de perfectie rondom schonere lucht op veehouderijen. Dit doen wij door continue ontwikkeling en verbetering op het gebied van luchtwassers. Farm Air biedt u een hoogwaardig product, deskundige montage en echte service tegen de beste prijs-kwaliteit verhouding. Wij bieden zowel chemische als biologische luchtwassers, van standaardsysteem tot specialistisch maatwerk en de focus ligt op eenvoud. Door zo eenvoudig mogelijk gebruik te maken van kwaliteitsonderdelen, die ook echt iets toevoegen, creëren wij een simpel en betrouwbaar ontwerp. Daarnaast houden onze specialisten zich aan de vereiste leaflet, de BML-erkenning en voorschriften, waarnaast ook de praktijkervaring wordt betrokken. Hierdoor passen onze luchtwassers perfect in uw plannen voor de boerderij.

Techniek beslaat een alsmaar grotere rol in de moderne rundveehouderij. Van elektra tot klimaat, voersystemen, warmteterugwinning en zonnepanelen tot luchtwassers. Er zijn bedrijven die overal een beetje kennis van hebben. Bij Farm Air, wat is begonnen als klein familiebedrijf, hebben wij gekozen voor specialisatie. En bieden wij juist ruime ervaring en ondersteuning op één gebied; luchtwassers. Dit werkt goed voor ons en zéker voor onze klanten. Door onze specialisatie in luchtwassers bieden wij klanten meer kennis, beter advies, praktische oplossingen en dit allemaal tegen scherpe prijzen.

 

Benieuwd wat Farm Air voor u kan betekenen?

Ondanks dat momenteel geen luchtwassysteem zijn opgenomen op de RAV-lijst voor deze diercategorie, helpen wij jou graag verder. Neem contact met ons op als u meer wilt weten over de mogelijkheden voor uw rundveestal. Of vraag direct een vrijblijvende offerte aan door op onderstaande button te klikken.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen ▸