Luchtwasser rundveestal
Boeren zorgen voor onze melk, kaas, vlees, eieren en heel veel andere producten waar wij dagelijks veel plezier van hebben. Maar bij het houden van dieren worden ook veel schadelijke gassen en stoffen uitgestoten. Boerderijen zijn belangrijk voor ons land, maar moeten ook meebewegen met de nieuwe regels omtrent een schoner milieu en een veilige omgeving om in te leven. Om de problemen van schadelijke emissies sterk te verminderen, is de luchtwasser ontwikkeld. Met een biologische of chemische luchtwasser wordt de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof vermindert, wat zorgt voor een schonere lucht in de veehouderij.
Wat is een luchtwasser?
Eenvoudig uitgelegd is een luchtwasser een groot filter dat in of achter een stal wordt geplaatst, en waardoor alle uitgaande stallucht wordt geventileerd. Het filter wordt continu besproeid met waswater. Als het waswater en de stallucht met elkaar in contact komen wordt ammoniak, geur en fijnstof uit de lucht gefilterd.
Zijn er luchtwassers voor rundveestallen?
Nee, ondanks dat de techniek beschikbaar is en er in het verleden zelfs ook luchtwassers op rundveestallen zijn geplaatst is er op dit moment geen luchtwassysteem opgenomen op de RAV-lijst voor deze diercategorie.
Verschil biologische en chemische luchtwassers
Er zijn biologische en chemische luchtwassers. Bij biologische systemen zetten micro-organismen de ammoniak om naar nitriet en nitraat. Bij chemische systemen wordt ammoniak omgezet met behulp van zwavelzuur wat aan het waswater wordt toegevoegd. Het grote verschil tussen beide luchtwassers is dat chemische apparaten met name de uitstoot van ammoniak vermindert, terwijl de biologische variant ook geur en fijnstof reduceert.
Luchtwasser biologisch
Biologische luchtwassystemen bestaan uit een kunststof filterpakket waarover continu water wordt gesproeid. In het filterpakket bevinden zich micro-organismen. Wanneer de ammoniak uit de stallucht is opgelost in het waswater, wordt het omgezet in ammonium. Dit ammonium wordt afgebroken door de micro-organismen en deze zetten het om in nitriet en vervolgens in nitraat. Het gevormde nitriet en nitraat wordt met het spuiwater afgevoerd, wat regelmatig moet gebeuren. Als de concentratie te hoog wordt, werken de micro-organismen namelijk niet meer. Het spuiwater kan gebruikt worden als meststof.
Luchtwasser chemisch
Bij een chemische luchtwasser stroomt er water, aangezuurd met zwavelzuur over het kunststof filterpakket. Het zure mengsel reageert vervolgens met ammoniak zodat er ammoniumsulfaat gevormd kan worden. Hiermee wordt ammoniak uit de lucht gehaald. Per kilogram ammoniak wat uit de stallucht wordt weggenomen, is ongeveer 1,5 liter zwavelzuur nodig. Ook het waswater met ammoniumsulfaat moet je spuien. Dit spuiwater kan worden gebruikt als minerale kunstmeststof voor stikstof en zwavel.